MOTION: Österåkers kommun bör avveckla sina investeringar i fossila bränslen
2015 skrev världens länder under ett avgörande klimatavtal i Paris, världen är överens om att vi måste hålla den globala uppvärmningen långt under +2 °C. För varje månad som går slås nya värmerekord och årligen blir konsekvenserna av orkaner, skogsbränder och ett förändrat klimat allt tuffare. En tredjedel av Arktis havssommaris har försvunnit, världshaven försuras allt mer, och eftersom varm luft kan hålla mer vattenånga än kall, kan vi förvänta oss både förvärrade regionala översvämningar och en ökning av tropiska stormar. Klimatkatastrofer slår både direkt mot människor och mot investeringar i till exempel fastigheter och försäkringsbolag. Ska vi lyckas vända denna utveckling är det helt nödvändigt att majoriteten av världens redan upptäckta reserver av kol, olja och gas lämnas kvar i marken.
Världens samlade funna tillgångar av fossila bränslen, som kontrolleras av stora transnationella bolag och av vissa länder, motsvarar mer än 2795 gigaton koldioxid vilket är många gånger mer än vad som skulle leda till en uppvärmning på 2 °C. Utvinning av huvuddelen av de tillgångarna får därför aldrig tillåtas.
För att inte bidra till fortsatt utvinning av fossila bränslen så bör inte Österåkers kommun investera i bolag inom fossilbränslebranschen. Att divestera vore både ett viktigt etiskt ställningstagande och ett nödvändigt verktyg för att rikta om ekonomin till utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Örebro kommun tog som första svenska kommun fasta på ovanstående resonemang och beslöt i oktober 2014 att divestera sina pengar ur fossilindustrin. Efter detta har även Uppsala kommun tagit ett liknande beslut och uppmanar fler kommuner att göra detsamma. Utöver dessa två har i Sverige även Svenska kyrkan, Diakonia, Lunds universitet, Stockholms universitet och Chalmers tagit beslut om att helt divestera sig ur fossilindustrin, även större utländska städer så som Köpenhamn och Oslo har fattat beslut om att divestera sin verksamhet.
Fossil Free Sverige skriver följande om hur man går till väga för att divestera:
“Det tydligaste och enklaste tillvägagångssättet är att förändra placeringspolicy. Eftersom policyn utgör riktlinjerna för den aktör som investerar era medel, kommer investeringarna därefter att justeras utifrån den nya policyn.I placeringspolicyns etiska riktlinjer utesluts ofta olika branscher, såsom vapenindustrin och tobaksindustrin. För att utesluta även fossilt kan ni välja att infoga någon av följande meningar i era riktlinjer: “Placeringar ska inte ske i världens 200 största fossilbolag, och bör inte ske i några företag som utvinner fossila bränslen” eller “Placeringar ska inte ske i företag som utvinner fossila bränslen.” Båda formuleringar utgör ett tydligt avståndstagande från fossilindustrin. I en kommun kan ett beslut om förändrad placeringspolicy antingen initieras av politiker i kommunstyrelsen eller genom en motion i kommunfullmäktige, eller så kan er finansenhet själva initiera proceduren.”
Med bakgrund i detta föreslår jag kommunfullmäktige besluta:
Att Österåkers kommun följer ovannämnda kommuner och divesterar sin verksamhet.
Andreas Lennkvist (V)