INTERPELLATION: Om rån, bilbränder och ryktesspridning
Vi bör på fullt allvar ta de senaste veckornas rapporter från polisen om rånförsök och bilbränder i Österåker. Det vore allvarligt om det uppstår en våg av våldsbrott i kommunen. Vetenskapliga rapporter från bl a BRÅ visar på en våldsminskning i Sverige. Till exempel har antalet offer för våldsbrott minskat. Men vi måste fråga oss om Österåker går i motsatt håll? Har brottsligheten ökat i Österåker?
I brist på information har det satts igång en gränslös ryktesspridning i kommunen. Det sprids nu föreställningar om en otrygg kommun och om att polisen inte gör något. Ryktesspridningen överröstar polisarbetet. Det är dock inte unikt för vår kommun. Ryktesspridning sker numer nästan alltid när ett brott begås i Sverige. På Facebook florerar rykten om bl a gärningsmännens utseende, härkomst och utövare av en viss religion. Medvetet blandas det ihop lösa (och osanna) rykten och antydningar om brotten med ”oskyldiga” frågor om nyanlända, ensamkommande barn och i fall det redan flyttat in ensamkommande barn i barackerna vid Röllingby. Dessa rykten blir till slut en sanning för vissa och skapar oro för många.
Det är mycket viktigt att kommunen arbetar mer strategiskt för att öka tryggheten och minska brotten i Österåker. Det finns behov av att samordna arbetet med trygghets- och säkerhetsfrågor. Likaså måste kommunen med korrekt information avväpna spridningen av rykten som riskerar att ge skjuts åt odemokratiska krafter och som sätter oskyldiga i fara.
Vi frågar Kommunstyrelsens ordförande (KSO):
Är KSO:s uppfattning att brottsligheten ökar i Österåker?
Hur arbetar Österåker för att motverka ryktesspridningen (om brott) som förstör Österåkers goda rykte?
Vad gör Kommunen för att förhindra en ökning av brottsligheten i Österåker?
Hur samarbetar Österåker med polisen för att förhindra en ökning av brottsligheten i kommunen?
Francisco Contreras (V)