Motion

MOTION: Österåkers kommun bör underteckna jämställdhetsdeklarationen CEMR

Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, CEMR, är ett verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i politiskt beslutsfattande och praktisk verksamhet. Avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs och att principer reglerade i internationella avtal omsätts i praktik på lokal och regional nivå.

CEMR-deklarationen riktar sig till Europas kommuner, landsting och regioner. Dessa inbjuds att underteckna deklarationen och offentligt ta ställning för principen att jämställdhet ska råda mellan kvinnor och män och att inom sina verksamhetsområden genomföra sina åtaganden enligt deklarationen. SKL har ställt sig bakom CEMR-deklarationen och rekommenderar alla kommuner, landsting och regioner att underteckna den.

Varje kommun eller region som undertecknar deklarationen måste ta fram en handlingsplan där prioriteringar, åtgärder och resurser anges. Handlingsplanen kan med fördel vara en del i något av Österåkers befintliga styrdokument för att säkerställa att jämställdheten inte blir en separat process skiljt från övrig verksamhet. Flera andra kommuner i Sverige, bland andra Stockholm, Södertälje, Solna och Sollentuna har undertecknat deklarationen liksom ytterligare 1493 Europeiska städer.

Med bakgrund i detta föreslår jag kommunfullmäktige besluta:
Att Österåkers kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer och undertecknar den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå framtagen av Rådet för kommuner och regioner i Europa, CEMR.

Andreas Lennkvist (V)

Kopiera länk