Motion

MOTION: Minska matsvinnet i Österåkers kommun

Matsvinnet förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Matavfall uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.

Undersökningar visar att de svenska hushållen står för en mycket stor del av matavfallet. En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2012 visar att det uppkommer ungefär 1,2 miljoner ton matavfall per år och då är inte jordbrukssektorn inkluderad. Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – att vi köper för mycket och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Enbart ett hushåll beräknas kunna spara 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn.

Men svinnet kostar och det kostar mer än bara pengar, det kostar även för miljön. Att producera mat som orsakar så mycket onödiga växthusgaser och som påverkar klimatet och bidrar till övergödning är inte långsiktigt hållbart. Speciellt om allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för såväl miljön samtidigt som det är kostnadseffektivt.

Som kommun kan Österåker agera, dels genom att se över hur man inom de kommunala verksamheterna kan minska onödigt matsvinn men också som en viktig aktör när det kommer till att vägleda medborgarna i en mer klimatsmart och ekonomisk hållbar riktning. Det skulle till exempel kunna ske via informationskampanjer etc.

Med bakgrund i detta föreslår jag fullmäktige besluta:

Att Österåkers kommun utreder möjliga åtgärder för att minska matsvinnet inom de kommunala verksamheterna.

Att Österåkers kommun ser över eventuella åtgärder för att öka medvetenheten hos medborgarna vad gäller matsvinn.

Andreas Lennkvist (V)

Kopiera länk