Motion

MOTION: Inrätta barnbokslut i Österåkers kommun

Ett barnbokslut är en sammanfattning av en verksamhets resultat som direkt rör barn och unga invånare och skulle exempelvis betyda att varje nämnd i samband med det årliga bokslutet gör en utvärdering av hur de under året fattade beslutet har påverkat barnen och ungdomarna i kommunen. Ett barnbokslut kan kortfattat beskrivas som ett sätt att belysa hur kommunen arbetar med barns rättigheter och hur ett barnperspektiv tas i beaktande vid beslut och insatser.

Barnperspektiv kan vara att uppmärksamma konsekvenserna för barn av olika beslut och att få bättre redskap och underlag inför förändringar. Det kan också vara att ta ställning för en svag grupp i samhället och konsekvent verka för denna grupps intressen. Inom många kommuner har barnperspektivet en nära koppling till begreppet barns bästa och barns inflytande. Barnperspektivet är inte enbart relevant inom traditionella barn- och ungdomsverksamheter som skola, barnomsorg, fritid och socialtjänst. Barn och unga berörs även i allra högsta grad av beslut inom tekniska förvaltningar, till exempel i frågor gällande trafik, stadsplanering och miljö.

I utformningen av ett barnbokslut är FN:s barnkonvention en viktig referensram. Barnkonventionen ger en definition av vilka rättigheter som bör gälla för barn i hela världen. Sverige har ratificerat barnkonventionen och därmed åtagit sig att följa den.

Med bakgrund i detta föreslår vi kommunfullmäktige besluta:
Att Österåkers kommun inrättar ett årligt barnbokslut där man utvärderar sin verksamhet från ett barn och ungdomsperspektiv, i enlighet med FN:s barnkonvention.

Andreas Lennkvist Manriquez (V)
Francisco Contreras (V)

Kopiera länk